Kentsel Dönüşüm
Kentsel Dönüşüm
Kentsel dönüşüm nedir?

 

Ülkemiz genelinde eski yapıların depreme dayanıklılık ve malzeme dayanımının yetersiz olduğu düşünülmektedir. Mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılar dâhil yüz binlerce yapının yenilenmesi yâda güçlendirilmesi kentsel dönüşüm kapsamına girmektedir. Kentsel dönüşüm; afet riski altındaki çürük yapıların dönüştürülmesi demektir. Öncelikli hedef, can ve mal kayıplarını önlemektir.

Kentsel dönüşümden faydalanmak için neler gerekir?

Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerden herhangi birinin yetkili kuruma müracaatı yeterlidir. Çoğunluk sağlanması şartı yoktur.

Müracaat İçin:
  1. Başvuru dilekçesi.(Dilekçe Örneği)
  2. Nüfus Cüzdanı fotokopisi.
  3. Tapu sahibi dilekçe ile belediyeye binaya ait mimari ve statik projeleri almak için başvuru yapar. (Dilekçe Örneği)
Müracaatın ardından yetkili yapı denetim kuruluşu şu aşamaları izler:
  1. Binaya ait statik ve mimari projeler temin edilir.
  2. Proje bulunmuyorsa binanın rölevesinin (yerindeki ölçüleri) çıkartılır.
  3. Proje bulunmuyorsa binanın rölevesinin (yerindeki ölçüleri) çıkartılır.
  4. Performans analizinin yapılması.



Deprem Performans Testi Nedir?

Binanın ne kadar güvenli olduğunda konusunda teknik ve kesin bir bilgiye ulaşmanın tek yolu bina için deprem performans testi hazırlatmaktır.

Deprem performans testi için; binanızın belli bölgelerinden beton numuneleri (karot) alınması gerekir. Bu sayede betonun dayanımı ölçülür. Ferroscan (Röntgen) cihazı ile demir donatının yerini, çapını ve pas payını belirler. Schmidt çekici ile (Beton çekici) yapıda beton kalitesinin homojenliğini denetlenir.

Binanızın oturduğu zeminin taşıma gücü ve zemin özelliklerini belirlemek için jeoteknik deneyler yapılarak zemin etüt raporu oluşturulur. Raporların tamamı tamamlandıktan sonra yapınızın durumu ile ilgili genel bilgiler edinmiş oluruz. Bu sonuçlara istinaden deprem performans raporu oluşturulur.